2012-09-18

På fredagen åkte Ines och jag till Kristina (Ristiina) för att delta i Naisten Ajovoittaja . Vi plockade upp Maaret i stan för hon kom med som domare och varje deltagare skall ha en domare med sej.  På kvällen var det fotografering av hundarna och överdomaren höll sitt tal till deltagare och domare. Sedan var det dags att gå och sova för det var tidig väckning på morgonen.


Markerna som vi skulle jaga på låg nära, bara 13 km från tävlingscentret och det betydde att vi skulle få sova ända till kl 5.15.
Under natten regnade det hårt men kl 6.30 då jag släppte Ines duggade det lite och var 11 grader varmt. Ines fick upp haren efter 51 minuter men efter bara 16 minuters drev blev det tappt som hon inte lyckades reda upp innan första delen av provet var över.


På drevprov gäller det för domarna att hålla sej så nära hunden att de vet vad som är på gång och det innebar  klättring i extrem terräng emellanåt.
Ines jobbade energiskt men då hon inte kunde hitta harspåret drog det ut på tiden och då 2 timmar efter upptaget var till ända var det dags att koppla henne. Då vi sedan gick till bilen hoppar harskrället fram ur skogen bara 50 m framför oss och Ines blev galen!
Jag fick in henne i bilen men det var ett herrans liv hon förde då vi körde iväg till det andra området där hon skulle sterta på andra omgången och leta upp en ny hare.
Nu hade hon 3 timmar kvar av söktiden och satte genast igån att göra sökringar på det nya stället men hittade ingenting.

Vädret hade blivit vackert medan vi följde efter hund och terrängguiden som kände väl  till den kuperade skogen. Här vid den här idylliska tjärnen gjorde Ines slag för första gången.


Och då passade domarna på att jämföra sina bedömningskort medan jag åt lingon som det fanns massor av och sucka över all svamp vi stötte på och som vi bara kunde lämna kvar i skogen.Men trots att Ines ännu efter så många timmars jobb på tapptet och sök på nya markområdet orkade jobba på gav det inte resultat och då tiden var ute blåste vi av och åkte tillbaka till högkvarteret.

Av alla 6 hundar som deltog var det ingen som den här gången lyckades få ihop riktigt många drevminuter och till slut då alla hundars prestation under dagen var genomgångna fanns Ines på fjärde plats med bara 16,67 poäng.
Första delens bedömning av Ines blev 9,5 (10 = max) för sök, 5,5 (10 = max) för skall och 1 ( 10 = max) för drevförmåga och en 3:a för jaktiver. Det var alltså bara drevminuterna som fattades för ett bra slutresultat ;)
På kvällen var det sedan festmiddag och det var jaktföreningens manliga medlemmar som stod för arrangemangen på middagen. De dukade, gjorde maten och diskade. Aldrig tidigare har ja varit med om en sådan middag :) Fint var det!

Då middagsgästerna åkt hem satt vi som deltog med våra hundar, våra domare och tävlingsarrangörer uppe ännu i flera timmar och pratade hundar och jakt. Så småningom tog den långa spännande dagen ut sin rätt och en efter en drog sig gäspande i säng.
På söndag morgon åt vi ännu en stadig frukost i jaktstugan innan vi packade ihop oss och startade hemåt.Inga kommentarer: